luni, 1 martie 2010

Pământul de la 6 miliarde de km distanţă

“Priviti din nou punctul acesta. Este aici. Este acasa. Suntem noi. Pe el, toti cei pe care ii iubim, pe care ii cunoastem, toti cei de care am auzit vreodata, fiecare fiinta umana a trait aici. Amestecul bucuriilor si suferintelor noastre, mii de religii, ideologii si doctrine economice, fiecare vanator si culegator, fiecare erou si fiecare las, fiecare creator si fiecare distrugator de civilizatie, fiecare rege si fiecare taran, fiecare cuplu de indragostiti, fiecare mama si fiecare tata, fiecare copil increzator, inventator, explorator, fiecare profesor de etica, fiecare politician corupt, fiecare vedeta si fiecare conducator suprem, fiecare sfant si fiecare pacatos in istoria speciei noastre a trait aici - pe un graunte de praf suspendat intr-o raza de soare”. Carl Sagan, "The Pale Blue Dot"

Imaginea este luată de nava Voyager I, care, atunci când a ajuns la marginea sistemului solar, a fost instruită să-şi întoarcă camera spre pământ şi să facă o poză. Asta se întâmpla în 1990. Poza nu pare să fie ceva extraordinar la prima vedere, însă uitându-mă la ea îmi dau seama cât de mici suntem, cât de nesemnificative sunt problemele noastre şi cât de banală este specia asta care nu de mult a coborât din copac şi care, cică, l-a crucificat pe un tip care se plimba de la un sat la altul spunându-ne nimic altceva decât să fim decenţi unii cu ceilalţi.

Să nu mai vorbim de jihad-uri, crize financiare şi ce-ar mai fi. Suntem nişte idoţi pe un punct palid-albastriu, într-un univers care râde de noi fiindcă suntem atât de proşti şi plini de noi fără să avem vreun habar despre cum, când şi de ce. Iar subsemnatul este idiotul alfa.

Aşa. Acuma înapoi la munca pentru supremaţie globala. Dar vă rog să nu mă spuneţi. Dăcă vă ţineţi gura vă dau bani sau funcţii atunci când ajung Starfleet Comander....

imagine şi inspiraţie pentru articol: astronomic.ro

B.

Un comentariu:

Anonim spunea...

tipul acela care se plimba de la un sat la altul spunea printre altele ca .......