marți, 2 martie 2010

Vortex2 - cercetând cea mai furiosă furtună

Am găsit un articol în NewScientist despre proiectul Vortex2. Este cea mai mare vânătoare de tornadă din istorie. 100 de savanţi şi zeci de maşini cu echipament de monitorizare - radar şi tot felul de sensori pentru măsurarea condiţilor atmosferice - au fugit după furtuni în Mai şi Iunie 2009. Scopul proiectului este înţelegerea mai bună a fenomenului care produce tornade, pentru a putea prevede când o furtună produce o tornadă şi când nu. Cu mai multe cunoştinţe despre ce se întâmplă înauntru, în tornadă, şi de ce unele produc pagube mai mari decât altele, se poate îmbunătăţi modul în care se construiesc clădiri. În 2008 au murit 120 de oameni pe mâna celei mai furioasă furtună de pe planetă, iar un sistem care se poate să prevadă o tornadă ar salva vieţi.

Crearea unei tornadă necesită coinciderea mai multora condiţii atmosferice. În regiunea "mid-west" din SUA aceste condiţii se împlinesc ca nici unde altundeva pe planetă, iar sezonul tornadelor este în Mai şi Iunie. Zona are porecla "Aleea Tornadelor", sau Tornado Alley cum se spune-n engleză, fiindcă pot avea până peste 100 de tornade într-un sezon. Imaginea din dreapta arată mai multe amănunte despre locaţia Aleea Tornadelor.

Dar care sunt acele condiţiile atmosferice care trebuie să coincidă pentru ca o furtună să producă o tornadă? În articol putem citi despre condiţiile din Aleea Tornadelor - locul unde se produc cele mai multe tornade. Acolo sunt trei straturi de aier. Aier cald şi uscat vine din deşertul din New Mexico. Aier cald dar cu o umiditate ridicată vine din sud, din golful mexicului şi peste aceste doua straturi de aier cald, jetstream-ul aduce aier rece din munţii Rocky. Îmi cer scuze dacă n-am nimerit toate numele cum trebuie, însă eu la şcoală am făcut geografia în suedeză. (Apelez aşadar la clauza "mama are mere".)

Pentru formarea unei tornade ne mai trebuie încă un ingredient: aier care se învârte. Acest lucru se întâmplă în Aleea Tornadelor pentru că vântul bate şi din est dar şi din vest, iar între aceste două curente aierul se învârte. În zile deosebit de calde, când aierul de la sol se încâlzeşte şi începe să urce împreună cu aierul care se învârte, riscul că o furtună - un super-cell (imagine stânga) cum i se spune - v-a produce o tornadă este cel mai mare. Pentru mai multe şi, mă gândesc, mai corecte amănunte vă recomand să citiţi articolul de pe newscientist.com.

Vreau să văd o tornadă de la mai puţin de un kilometru. Acest lucru este pe lista mea cu numele  "chestii de facut înainte să plec de pe Tera".

imagine stânga: Will Gray/newscientist.com
imagine dreapta: NOOA

B.

Niciun comentariu: